Piersi z kurczaka faszerowane serem feta z niespodzianką

  • wyświetlono: 14207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Piersi z kurczaka to jedno z podstawowych dań na naszych stołach. Dziś przedstawię wam niezawodny sposób na urozmaicenie tej potrawy. Warto przetestować, bo danie jest oryginalne i naprawdę pyszne.

KasiaMi
  • 110min

Składniki

2 połówki piersi z kurczaka
1 opakowanie sera feta
małe opakowanie suszonych pomidorów (7-10)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki zielonego pesto
1 świeży pomidor
olej lub oliwa
Przyprawa do kurczaka (nie pikantna)
Bazylia świeża ( z powodzeniem może być też sucha w formie przyprawy)

Sposób przygotowania przepisu:

Piersi z kurczaka faszerowane serem feta z niespodzianką

  • 1. W każdej z połówek piersi kurczaka robimy "kieszonki", wycinając w nich niepełne otwory nożem( tniemy wzdłuż piersi nie na jej wierzchu ). Tak przygotowane kawałki nacieramy przyprawą. Ja zaczynam od połączenia 2-3 łyżeczek przyprawy z 1-2 łyżeczkami oliwy, po czym całość wcieram w pierś, nie traci ona dzięki temu wilgotności. Mięso odkładamy na talerz, na czas przygotowania farszu.
  • 2. Farsz: Zaczynamy od pokrojenia suszonych pomidorów, zwykłego pomidora, czosnku oraz bazylii ( jeżeli mamy świeżą) na drobne kawałki. Świeże pomidory na większe kostki jednak pozostałe składniki powinny być drobniejsze. Do większej miski wrzucamy ser feta i rozgniatamy go widelcem( do uzyskania gładszej masy), po czym dodajemy wcześniej przygotowane składniki. Do całości dodajemy 2 łyżeczki pesto, wszystko razem mieszamy. Możemy też farsz ugniatać ręką gdyż przez to że jest gęsty może być trudny w ucieraniu
  • 3. Do naszych wcześniej przygotowanych piersi , w wycięte kieszonki, wkładamy farsz. Nie musimy żałować możemy faszerować mięso aż będzie pękate jak na zdjęciu gdyż przez gęstość farszu ,na pewno nie wypłynie. Po wypełnieniu kieszonek spinamy obie jej części wykałaczką.
    Nasze przygotowane już połówki władamy na blachę posmarowaną oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez 50 minut.
    Piersi gotowe to sprężyste i zarumienione z wierzchu.

    Smacznego!

Porady

Pomidory świeże w farszu nawet jak puszczą sok dodadzą całości smaku i na pewno nie wpłyną na konsystencję całości
Do potrawy idealnie pasują świeże pomidory i różnego rodzaju kasze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaobiadmięso drobiowePo prostu pychamięso do ryżu

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki z piersi kurczaka faszerowane orzechami

Dodane przez: Ania_L

Roladki z piersi kurczaka faszerowane orzechami

Czasem są takie dni, gdy nie chce...

Filet

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Piersi z kurczaka faszerowane

Bardzo fajne danie obiadowe lub...

Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem

Dodane przez: neliada

Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem

Delikatne, soczyste roladki z piersi...

Roladki nadziewane szpinakiem i twarogiem.

Dodane przez: Mageda

Roladki z piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem

Szpinak z dodatkiem czosnku, cytryny...

Koperty faszerowane z piersi kurczaka

Dodane przez: ciastto80

Koperty faszerowane z piersi kurczaka

mój dzisiejszy obiad :))) porcja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE