Piersi z kurczaka faszerowane serem feta z niespodzianką

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Piersi z kurczaka to jedno z podstawowych dań na naszych stołach. Dziś przedstawię wam niezawodny sposób na urozmaicenie tej potrawy. Warto przetestować, bo danie jest oryginalne i naprawdę pyszne.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 2 połówki piersi z kurczaka
    1 opakowanie sera feta
    małe opakowanie suszonych pomidorów (7-10)
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki zielonego pesto
    1 świeży pomidor
    olej lub oliwa
    Przyprawa do kurczaka (nie pikantna)
    Bazylia świeża ( z powodzeniem może być też sucha w formie przyprawy)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kurczaka faszerowane serem feta z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W każdej z połówek piersi kurczaka robimy "kieszonki", wycinając w nich niepełne otwory nożem( tniemy wzdłuż piersi nie na jej wierzchu ). Tak przygotowane kawałki nacieramy przyprawą. Ja zaczynam od połączenia 2-3 łyżeczek przyprawy z 1-2 łyżeczkami oliwy, po czym całość wcieram w pierś, nie traci ona dzięki temu wilgotności. Mięso odkładamy na talerz, na czas przygotowania farszu.
  • 2. Farsz: Zaczynamy od pokrojenia suszonych pomidorów, zwykłego pomidora, czosnku oraz bazylii ( jeżeli mamy świeżą) na drobne kawałki. Świeże pomidory na większe kostki jednak pozostałe składniki powinny być drobniejsze. Do większej miski wrzucamy ser feta i rozgniatamy go widelcem( do uzyskania gładszej masy), po czym dodajemy wcześniej przygotowane składniki. Do całości dodajemy 2 łyżeczki pesto, wszystko razem mieszamy. Możemy też farsz ugniatać ręką gdyż przez to że jest gęsty może być trudny w ucieraniu
  • 3. Do naszych wcześniej przygotowanych piersi , w wycięte kieszonki, wkładamy farsz. Nie musimy żałować możemy faszerować mięso aż będzie pękate jak na zdjęciu gdyż przez gęstość farszu ,na pewno nie wypłynie. Po wypełnieniu kieszonek spinamy obie jej części wykałaczką.
    Nasze przygotowane już połówki władamy na blachę posmarowaną oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni przez 50 minut.
    Piersi gotowe to sprężyste i zarumienione z wierzchu.

    Smacznego!

Porady

Pomidory świeże w farszu nawet jak puszczą sok dodadzą całości smaku i na pewno nie wpłyną na konsystencję całości Do potrawy idealnie pasują świeże pomidory i różnego rodzaju kasze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować