Ciasto drożdżowe mojej babci

  • wyświetlono: 7869 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To ciasto podbija serce każdego kto go spróbuje . Delikatne w środku, mięciutkie dosłownie rozpływa się w ustach. Zaręczam że nie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jego przygotowanie.

KasiaMi
  • 240min

Składniki

100 gram rozkruszonych drożdży
szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 roztrzepane jajka
¾ szklanki mleka
szklanka oleju
4 szklanki mąki
Szczypa soli.
½ kostki masła dobrze schłodzonego
½ szklanki cukru
szklanka mąki
Owoce wedle uznania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe mojej babci

  • 1. Do dużej miski wsypujemy/ wlewamy , kolejno :
    100 gram rozkruszonych drożdży, na to szklankę cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego , 4 roztrzepane jajka, ¾ szklanki mleka, szklankę oleju, 4 szklanki mąki i Szczypę soli. Tak przygotowaną miksturę , bez żadnego mieszania, przykrywamy ściereczką (miskę ;P) i odstawiamy na 3 godziny żeby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę do posypania na górę ciasta: ½ kostki masła dobrze schłodzonego zagniatamy z ½ szklanki cukru i ze szklanką mąki. Przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalki.
  • 3. Po 3 godzinach : Ciasto które nie urośnie tylko odrobinę się podniesie, mieszamy najlepiej mikserem.
  • 4. Kiedy już ciasto jest wymieszane, przelewamy je do blachy wysmarowanej masłem. Kładziemy na nie owoce, po czym posypujemy kruszonką( robimy ją ze startego kruchego ciasta uprzednio przygotowanego, najlepiej jest zetrzeć je na tarce). Tak przygotowaną blachę wkładamy na około godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ciasto gotowe to delikatnie zarumieniona kruszonka , skwierczące gorące owoce i „test suchego patyczka;) „
    Na ozdobienie ciasta możemy przygotować tradycyjny lukier z cukru pudru i wody, albo soku z cytryny.

Porady

Uwaga! Ciasto jest gęste więc podczas miksowania może nawijać się na te pracujące wtyczki, wtedy zachowując spokój trzeba je zdjąć ponownie do miski, nie zrażać się.

Do ciasta posują każde owoce. Sezonowe jak np. truskawki ale też jabłuszka świetnie dopełniają całości:)

Na zdjęciu widnieje opcja bez kruszonki, jednakże ja polecam wersje z kruszonką. Umieściłam inną wersję żeby oddać to jakie żółciutkie i wysokie jest ciasto

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciciastaDeser dla każdego
 

Komentarze

Podobne przepisy

ULUBIONE CIASTO MOICH DZIECI

Dodane przez: Konto nieaktywne

ULUBIONE CIASTO MOICH DZIECI

Ciasto jest delikatne.

drożdżowe ze sliwkami

Dodane przez: duszek

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i...

ciasto drożdżowe

Dodane przez: AnnaKoziel

Ciasto drożdżowe

Przepis na szybkie ciasto drożdżowe,...

image-07h8k1k

Dodane przez: Marjanina

Bogate Ciasto Jaglane Mojej Siostry

Przepis na to ciasto dostalam od...

Ciasto drożdżowe

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto drożdżowe

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego.

BIAŁA TRUSKAWKA PO MOJEMU

Dodane przez: lili2015

CIASTO BIAŁA TRUSKAWKA PO MOJEMU

CIASTO, KTÓRE UCIESZY WIELBICIELI...