Zapiekane jabłuszka z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jesienią aż roi się od jabłek. Na naszych stołach królują szarlotki racuchy...ja proponuje coś szybkiego i łatwego w przygotowaniu, jednak pysznym smakiem ,nie ustępującego wielkim i poważnym wypiekom

  • 60 min

Składniki:

  • 6 dużych jabłek
    1 szklanka mąki
    0,5 szklanki cukru
    opakowanie cynamonu ( nie wiemy ile się przyda, więc lepiej mieć więcej)
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 kostki masła
    2-3 żółtka
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Zapiekane jabłuszka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy jabłka ,kroimy w niezbyt grube plasterki, które później jeszcze raz przepoławiamy tak aby powstały pół księżyce. Takie części posypujem z każdej strony cynamonem i delikatnie opruszamy cukrem .
  • 2. Przygotowujemy ciasto - Przesiewamy mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia . Wrzucamy do nich rozkruszone twarde masło i żółtka. Całość zagniatamy, aż powstanie stała masa. Zawijamy ją w folię i chłodzimy w zamrażalce aby była twarda i krucha.
  • 3. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i na blacie posypanym mąką rozwałkowujemy je na cienki placek. Z takiego ciasta wycinamy szklanką o niedużej średnicy okrągłe płatki na które kładziemy po 1 kawałku jabłuszka. Ciasto zawijamy na naszym owocku ale niecałkowicie robimy coś na kształt koperty. Jak już przygotowaliśmy nasze ciasteczka, smarujemy ich brzegi roztrzepanym jajkiem i delikatnie prószymy cukrem. Słodkości układamy na blasze i wkładamy do piekarnika 150 stopni na 30-35 minut

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować