Jesienią aż roi się od jabłek. Na naszych stołach królują szarlotki racuchy...ja proponuje coś szybkiego i łatwego w przygotowaniu, jednak pysznym smakiem ,nie ustępującego wielkim i poważnym wypiekom
60 min
Składniki:
6 dużych jabłek
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
opakowanie cynamonu ( nie wiemy ile się przyda, więc lepiej mieć więcej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
2-3 żółtka
1 jajko
Zapiekane jabłuszka z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy jabłka ,kroimy w niezbyt grube plasterki, które później jeszcze raz przepoławiamy tak aby powstały pół księżyce. Takie części posypujem z każdej strony cynamonem i delikatnie opruszamy cukrem .
2.Przygotowujemy ciasto - Przesiewamy mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia . Wrzucamy do nich rozkruszone twarde masło i żółtka. Całość zagniatamy, aż powstanie stała masa. Zawijamy ją w folię i chłodzimy w zamrażalce aby była twarda i krucha.
3.Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i na blacie posypanym mąką rozwałkowujemy je na cienki placek. Z takiego ciasta wycinamy szklanką o niedużej średnicy okrągłe płatki na które kładziemy po 1 kawałku jabłuszka. Ciasto zawijamy na naszym owocku ale niecałkowicie robimy coś na kształt koperty. Jak już przygotowaliśmy nasze ciasteczka, smarujemy ich brzegi roztrzepanym jajkiem i delikatnie prószymy cukrem. Słodkości układamy na blasze i wkładamy do piekarnika 150 stopni na 30-35 minut
Komentarze