Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym

4.71 (7 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aksamitnym sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z kaszą, ale można podać go z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    330g śmietany 18%
    2-3 łyżki chrzanu tartego
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    3/4 szklanki mleka
    sól i pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka Sos czosnkowy

Pierś z kurczaka w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz.
    Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy na jasno-złoto, uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy zasmażka jest gotowa, dodajemy do niej śmietanę, mleko oraz chrzan. Sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy jest gotowy, wkładamy do niego usmażone wcześniej kawałki kurczaka i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Śmietana Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować