Pierś z kurczaka nadziewana oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Wbić nóż w najgrubszym miejscu piersi i naciąć w środku uważając aby nie rozciąć do końca. Naciąć tak, aby powstała kieszonka. Tak samo postąpić z drugą piersią z kurczaka. Mięso posypać solą i pieprzem z jednej i drugiej strony (zewnętrznej). Marchew i pietruszkę obrać i opłukać. Pora obrać z zewnętrznej warstwy i również opłukać. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w słupki a pora pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz (u mnie olej) i dać na niego warzywa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć do miękkości warzyw co chwile mieszając. Gotowe warzywa przełożyć do miski. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu. Dodać do nich oliwki oraz suszone pomidory. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przygotowany farsz przełożyć do kieszonek z kurczaka. Rozcięty brzeg można spiąć wykałaczką, lecz należy pamiętać o jej wyjęciu po upieczeniu. Jajko rozbełtać. Przygotowane piersi z kurczaka obtoczyć ze wszystkich stron w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Uważać, żeby mięso usmażyło się z każdej strony. Po usmażeniu pokroić w plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze