Pierożki gyoza

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Japońskie pierożki, które sami japończycy uważają za chińskie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (Przepis na ok 20 szt.)
    Ciasto:
    szkl. mąki
    szczypta soli
    1/4 szkl wrzątku

    Farsz:
    pół średniej kapusty pekińskiej - tylko miękka część
    1 średnia marchewka
    pół średniego pora - tylko biała część
    2 łyżki sosu sojowego
    250 g mielonego mięsa
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    1/4 szkl wody
    2 łyżeczki oleju
    sos chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki gyoza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąke i sól i powoli dolewać wrzątek miesząjąc łyżką aż wyrobi się kulka ciasta. Jeżeli będzie za suche ciasto to można dodać odrobinę więcej wody. Ciasto odstawić na pół godziny.
  • 2. Kapustę drobno posiekać i posolić. Odstawić na parę min aby puścia wodę. Odcisnąć. Por drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku.
  • 3. Ciasto przerobić kilka min aby miało gładką konsystencje. Dobrze rozwałkować, wyciąć kółka. Na środku kółka dać łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilżyć letnią wodą i skleić podobnie jak polskie pierogi.
  • 4. Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oleju i ułozyć pierożki. Smażyć ok. 4 min aż się lekko zrumienią. Ostrożnie wlać 1/4 szkl wody i gdy przestanie pryskać dolać łyżeczkę oleju. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Gdy pierożki będą lekko przeźroczyste a mięso zrobi się twarde, odkryć pokrywkę i zwiększyć ogień. Gotować aż odparuje woda i pierożki się ładnie przypieką.
  • 5. Podawć z sosem chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować