Japońskie pierożki, które sami japończycy uważają za chińskie :)
1 godz. 30 min
Składniki:
(Przepis na ok 20 szt.)
Ciasto:
szkl. mąki
szczypta soli
1/4 szkl wrzątku
Farsz:
pół średniej kapusty pekińskiej - tylko miękka część
1 średnia marchewka
pół średniego pora - tylko biała część
2 łyżki sosu sojowego
250 g mielonego mięsa
pieprz
sól
Dodatkowo:
1/4 szkl wody
2 łyżeczki oleju
sos chilli
Pierożki gyoza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąke i sól i powoli dolewać wrzątek miesząjąc łyżką aż wyrobi się kulka ciasta. Jeżeli będzie za suche ciasto to można dodać odrobinę więcej wody. Ciasto odstawić na pół godziny.
2.Kapustę drobno posiekać i posolić. Odstawić na parę min aby puścia wodę. Odcisnąć. Por drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki na farsz wymieszać i doprawić do smaku.
3.Ciasto przerobić kilka min aby miało gładką konsystencje. Dobrze rozwałkować, wyciąć kółka. Na środku kółka dać łyżeczkę farszu, brzegi ciasta zwilżyć letnią wodą i skleić podobnie jak polskie pierogi.
4.Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oleju i ułozyć pierożki. Smażyć ok. 4 min aż się lekko zrumienią. Ostrożnie wlać 1/4 szkl wody i gdy przestanie pryskać dolać łyżeczkę oleju. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Gdy pierożki będą lekko przeźroczyste a mięso zrobi się twarde, odkryć pokrywkę i zwiększyć ogień. Gotować aż odparuje woda i pierożki się ładnie przypieką.
Komentarze