Pierogi z wątróbką i ziołami

4.48 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od kiedy spróbowałam pierogów nadziewanych wątróbką, robię je częściej niż ruskie.

Składniki:

  • Farsz:
    50 dag wątróbek drobiowych
    3 cebule
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Ciasto:
    50 dag mąki
    żółtko
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Wątróbka

Pierogi z wątróbką i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: wątróbki myjemy, usuwamy błony i osuszamy. Kroimy w kawałki i dusimy na rozgrzanym oleju. Studzimy.
  • 2. Cebule obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Wątróbkę wraz z połową cebuli przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 3. Przygotowujemy ciasto: do mąki wlewamy 1,5 szklanki ciepłej wody, dodajemy żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy
    3-mm placek. Szklanką wykrawamy kółka.
  • 4. Na każde kółko nakładamy farsz i starannie sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy
    łyżką cedzakową. Okraszamy resztą cebuli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować