Pierogi z mięsem i jarzynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć. Dać do garnka z wodą i na małym gazie gotować. W czasie gotowania usunąć szumowiny. Marchew, pietruszkę,seler, por, ząbek czosnku obrać, umyć i wrzucić do gotującego się mięsa. Do wywaru dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu doprawić do smaku solą, pieprzem, vegettą. Jedną cebulę nie obierać i przypalić ją nad płomieniem dodać do wywaru. Gotować do miękkości. Mięso i jarzyny wyciągnąć z wywaru, odczekać aż się wystudzi. Maszynką do mięsa przemielić mięso razem z jarzynami. Cebulę oraz 3 ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na maśle, koperek posiekać. Dodać do mięsa z jarzynami. Do farszu wbić jajka dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
2.Przesiać mąkę do miski wlać gorącą wodę i oliwę wymieszać. Dodać jajko szczyptę soli i dokładnie wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Odstawić na chwilkę pod przykryciem żeby ciasto odpoczęło. Ciasto cienko rozwałkować
wykrawać kółka. Pośrodku nakładać farsz i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucać pierogi i gotować do miękkości.
3.Cebulę obrać. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Przysmażyć na patelni. Ugotowane pierogi okrasić usmażonym boczkiem z cebulką. Smacznego!
Porady
Z wywaru który pozostał mi z gotowania mięsa z jarzynami robię zawsze jakąś smaczną zupkę wtedy nic mi się nie marnuje.
Komentarze