Pierogi lubelskie na słodko

4.5 (198 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Jest kilka wariacji na temat tych pierogów: przygotowane na słodko, niektórzy dodają do farszu miętę, mogą być w wersji słonej z cebulą. A prawdziwe lubelskie pierogi powinny być wypiekane w piecu...

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - woda: 1 szklanka
    - kasza gryczana: 1 szklanka
    - twaróg: 200 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - żółtko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi lubelskie na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać koła.
  • 2. Kaszę wymieszać z twarogiem, żółtkiem i cukrem. Farsz nakładać na koła z ciasta i formować pierogi. Wrzucać do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować aż pierogi wypłyną na wierzch.
  • 3. Podawać gorące lub odsmażane. Można podawać ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować