Pierniki świąteczne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i pachnące piernikowe choinki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i dość szybko miękną. Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    125 g miodu
    125 g cukru
    2 jajka
    125 g margaryny
    10 g kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    (ewentualnie odrobina mleka)

    lukier
    1 białko
    sok z pomarańczy
    ok. 2 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 80 sztuk. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. Studzimy.
  • 3. Białko ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy powoli sok z pomarańczy i stopniowo wsypujemy przesiany puder. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować