Pyszne i pachnące piernikowe choinki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i dość szybko miękną. Wystarczy zamknąć je w pudełku a na długo zachowają świeżość.
2 godz.
Składniki:
500 g mąki
125 g miodu
125 g cukru
2 jajka
125 g margaryny
10 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(ewentualnie odrobina mleka)
lukier
1 białko
sok z pomarańczy
ok. 2 szkl cukru pudru
Pierniki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy miodowej. Dosypujemy kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko dokładnie wyrabiamy robotem lub ręcznie. Gdy ciasto będzie za twarde dodajemy trochę mleka, ja nie musiałam. Zawijamy je w folię i wstawiamy na noc do lodówki.
2.Następnego dnia wałkujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki w kształcie choinek. Ilość zależy od wielkości foremek. Mnie wyszło 80 sztuk. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut, temperatura 160- 180 °C. Studzimy.
3.Białko ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy powoli sok z pomarańczy i stopniowo wsypujemy przesiany puder. Lukier powinien być gęsty, puszysty i błyszczący. Pierniki najlepiej dekorować następnego dnia, kiedy dobrze przestygną. Nakładamy lukier za pomocą dekoratora lub łyżeczki. Każdą choinkę posypujemy cukrowymi groszkami.
Komentarze