Piernik unisławski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupełnie inna wizja piernika, dzięki czemu zachowuje świeżość przez długi czas a jego smak pozostaje długo w pamięci.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 jajek
    1 opakowanie przyprawy unisławskiej do piernika
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piernik unisławski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybijamy całe do miski i ubijamy z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy.
  • 2. Następnie dodajemy przyprawę unisławską i olej. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą oraz kakao.
  • 4. Tak przygotowane ciasto wylewamy do jednej dużej lub dwóch małych foremek. Pieczemy w piekarniku przez ok. 50 min w temperaturze 170°C. Po wystudzeniu możemy oprószyć placek cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Piernik możemy przełożyć dowolnym nadzieniem np. powidłami. Najlepiej smakuje z kubkiem kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować