Jest to wyśmienity piernik doskonały jako jeden z ciast świątecznych. Ja i mój mąż go uwielbiamy. Jest łatwy wykonaniu a przepis znalazłam w inter. i zmodyfikowałam po swojemu.
30 min
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g miodu
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 100 ml śmietany
- 2 jajka (białka oddzielnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 10 g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
Piernik świąteczny na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem i lekko podgrzanym miodem. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać śmietanę , a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą , wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , delikatnie połączyć z masą. Na koniec wsypać przyprawy i kakao. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej pergaminem) formy (u mnie 21 x 11 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Komentarze