PIERNIK DROŻDŻOWY

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

UCZTA DLA SMAKOSZY PIERNIKÓW

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    35 DKG MĄKI
    10 DKG DROŻDŻY
    7 JAJEK
    1 SZKLANKA CUKRU
    1 SZKLANKA OLEJU
    0,5 SZKLANKI MIODU
    2 ŁYŻECZKI SODY
    1 PRZYPRAWA DO PIERNIKA
    1 ŁYŻKA KAKAO
    1/4 SZKLANKI MLEKA

    POLEWA:
    PÓŁ CZEKOLADY GORZKIEJ
    3 ŁYŻECZKI CUKRU
    1,5 ŁYŻKI KAKAO
    3 ŁYŻKI WODY
    4 DUŻE ŁYŻKI MARGARYNY
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. DROŻDŻE ROZPUŚCIĆ W CIEPŁYM MLEKU DODAJĄC 1 ŁYŻKĘ CUKRU, ZAMIESZAĆ I ZOSTAWIĆ NA CHWILE.
    2. ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM DODAĆ MIÓD, OLEJ, MĄKĘ, SODĘ, KAKAO, PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA.
    3. NA KONIEC DODAĆ DROŻDŻE I UBITE BIAŁKA
    4. WKŁADAĆ DO ZIMNEGO PIEKARNIKA PIEC OK 50-60 MINUT

    POLEWA:
    MARGARYNĘ, WODĘ, I CUKIER ROZPUŚCIĆ GDY ZACZNIE SIĘ GOTOWAĆ DODAĆ KAKAO I NA KONIEC CZEKOLADĘ AZ DO ROZPUSZCZENIA ( DZIĘKI CZEKOLADZIE POLEWA SIĘ ŁADNIE ZASTYGNIE)

Porady

PIERNIKA EWENTUALNIE MOŻNA PRZEKROIĆ NA PÓŁ I PRZEŁOŻYĆ ULUBIONYM DŻEMEM

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować