Piernik drożdżowy z masą galaretkową

  • wyświetlono: 1044 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Przepis przywieziony z okolic Zakopanego.Piernik bardzo efektowny, łatwy do wykonania i juz po 2 dniach od upieczenia jest gotowy do konsumpcji.Smak piernika, powideł i masy z galaretką doskonale ze sobą współgrają i tworzą pyszne świąteczne ciasto.Polecam!!

lucyna19

Składniki

Piernik:
2,5 szklanki maki,
2 przyprawy do piernika,
7 jaj,
1 szklanka cukru,
1 szklanka miodu,
1 szklanka oleju,
10 dkg drożdży.

Masa:
2 budynie śmietankowe z cukrem,
3 szklanki mleka,
2 zielone galaretki,
1,5 kostki masła.

Polewa:
1 tabliczka czekolady gorzkiej,
2 łyżki mleka.

Dodatkowo:
powidła śliwkowe lub marmolada-ok 1,5 słoiczka (ok 300g)

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik drożdżowy z masą galaretkową

  • ciasto piernikowe1. Piernik:
    Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika.Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Żółtka ucieramy z 3/4 szklanki cukru,dodajemy olej i miód.
    Drożdże rozcieramy w pozostałym cukrze.Dodajemy do masy żółtkowej.Wsypujemy mąkę z przyprawami i miksujemy do połączenia się składników.
    Na koniec dodajemy po łyżce piany.Ciasto dzielimy na 2 części i wylewamy do blaszek (22x32).Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.Studzimy.
  • 2. Masa:
    Budynie gotujemy w podanej ilości mleka.Studzimy.
    Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody.Odstawiamy, zeby lekko stężały.
    Masło rozcieramy, dodajemy po łyżce budyniu.Gdy masło połączy się z budyniem wlewamy stopniowo tężejącą galaretkę i miksujemy.
  • 3. Przekładamy ciasto.
    Pierwsze ciasto piernikowe układamy w blaszce, smarujemy powidłami, na powidła wylewamy połowę masy,przykrywamy piernikiem,smarujemy powidłami i wylewamy drugą warstwę masy.

    Piernik-powidła-masa-piernik-powidła-masa-polewa.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.Gdy czekolada przestygnie dekorujemy nia wierzch ciasta.
    Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzien, zeby ciasto przeszło smakiem.

Porady

Do tego piernika polecam też polewę:
10 krowek,
1/2 kos margaryny,
3 łyzki wody.
Wszystko rozpuscic i wystudzic. Zimną polac ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakipiernikprzyprawy korzenneboże narodzeniez powidłamiSwiateczne ciastodrożdżowyna wigilięciasto z masą galaretkową

Komentarze

Podobne przepisy

piernik z kreme

Dodane przez: monikaT83

Piernik z masą cappuccino

Piernik w eleganckim wydaniu, zapraszam:)

Herbaciany piernik z masą serową

Dodane przez: Goszka

Herbaciany piernik z masą serową

Piernik na herbacie, gotowana masa...

image-1rrqu8x

Dodane przez: beniawojt

Piernik z masą karpatkową

Miękki,aromatyczny,przełożony aksamitnym...

Piernik z masą grysikową i powidłem śliwkowym :)

Dodane przez: mlodakuchareczka

Piernik z masą grysikową i powidłem śliwkowym

Ciasto z przepisu mojej teściowej,...

piernik z masą budyniową

Dodane przez: rafał

szybki piernik z masą budyniową

robię to ciasto ponieważ jest pyszne...

rogaliki z masą makową

Dodane przez: diars

Rogaliki drożdżowe z masą makową

Niedługo św. Marcina, więc postanowiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE