Pierniczki kuby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierniki :
Cukier wsypujemy do rondelka, a ten wstawiamy do większego naczynia z ciepłą wodą i podgrzewając rozpuszczamy, aż nabierze płynnej konsystencji. Następnie chwilę studzimy. Gdy przestygnie, dodajemy miód, jajko, żółtka, rozpuszczoną w łyżce wody sodę i całość dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy masę miodową i starannie wyrabiamy ciasto. Masę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na kilka dni w chłodne miejsce (dolna strona lodówki lub piwnica). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy i foremką wycinamy różne kształty pierniczków. Blachę natłuszczamy, wykładamy papierem dopieczenia i układany pierniczki, zachowując 5 cm odstępy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.12 - 15 min w temperaturze 170 -180 stopni C. Gdy się zrumienią, wyjmujemy i studzimy.
lukier
pierniczki, najlepiej następnego dnia po upieczenia lukrujemy.cukier puder zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i starannie ucieramy na gładki, lśniący lukier.Pierniczki smarujemy lukrem, chwilę pozostawiamy do zastygnięcia i dekorujemy uprażonym na suchej patelni płatkami migdałowymi
Komentarze