CIASTKA PIEGUSKI - lepsze od sklepowych

0 (0 ocen)

  • 25 min

Lubie pieguski? Robiliście kiedykolwiek? Nic bardziej prostego. Są rewelacyjne, robi się je ekspresowo, a jeszcze szybciej znikają. U mnie w wersji wanilliowej z czekoladą i orzeszkami arachidowymi w karmelu. Natomiast każdy może dodać to co lubi. Mogą to być inne orzechy, rodzynki, żurawina itd

  • 25 min

Składniki:

  • 2 szkl maki pszennej
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka masła
    cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (można dać normalny)
    ziarenka z połowy laski (dużej wanilii) (można pominąć, albo dać aromat)
    1/3 szkl cukru pudru (w oryginale 1/2 szklanki ale ja nie lubię bardzo słodkich wypieków)
    1 jajko
    czekolada pokrojona w kostkę (u mnie pół tabliczki)
    orzechy arachidowe w karmelu

    * zamiast orzechów, może być sama czekolada, mogą być również orzechy, rodzynki, żurawina, jagody goi itd
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka pieguski - lepsze od sklepowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko za wyjątkiem dodatków (czekolada i orzechy) wyrabiamy razem. Ja za pomocą rąk, jest najszybciej. Ja składniki są dobrze połączone, dodaję skrojoną czekoladę i orzechy. Wymieszać.
    Ciasto nakładamy łyżeczką na blachę, wyłożoną wcześniej papierem. Łyżeczką do herbaty. Nie ma potrzeby kształtowania pieguska, ciasteczka z kuleczki same się 'rozleją'.
    Pieczemy ok 12-15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni. U mnie z termoobiegiem. W razie czego do zarumienienia się góry. Studzimy na kracie. Pieguski po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, dopiero wraz z ostudzeniem trochę stwardnieją.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować