Ciastka pieguski

4.5 (186 ocen)

  • 15 min

Przepyszne ciastka z czekoladą i orzechami.Przepis kiedyś dała mi koleżanka.Często z niego korzystam.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
    1 szklanka orzechów włoskich
    rodzynki (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciastka pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fv614f 1. Czekoladę pokroić w drobna kostkę.Orzechy posiekać.
  • image-0jigcgf 2. Utrzeć masło z cukrem, dodając jajko. Wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • image-121pees 3. Do masy wrzucić orzechy, czekoladę i ewentualnie rodzynki, wymieszać łyżką łącząc składniki ( ja zrezygnowałam z rodzynek).
    Piekarnik nagrzać do temp. 200 °C.
  • image-0p9rkqx 4. Z masy uformować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na blasze zachowując odstępy, ponieważ ciastka się "rozpłyną".
    Piec ok. 10-12 minut.
  • image-12muc7i 5. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, ale nabierają kruchości stygnąc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować