Piegowate rogaliki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjne wypieki Wielkanocne to zazwyczaj babki, mazurki. Na naszym stole obok babki pomarańczowej i mazurka znajdą się też Piegowate rogaliki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 400 gramów
    - drożdże (kostka): 0.25 sztuki
    - konfitury borówkowej: 2 łyżki
    - mleko 2%: 0.5 szklanki
    - cukru pudru: 250 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - margaryna do pieczenia: 200 gramów
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - zielony i żółty barwnik spożywczy: 1 łyżeczka
    - konfetti cukrowe: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Konfitury

Piegowate rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Przez sitko przesiewamy też do mąki 4 łyżki cukru pudru. Dodajemy sól.

    Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego drożdże. Mieszamy łyżeczką tak długo aż się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po około 30 minutach dodajemy do mąki. Mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • 2. Po tym czasie dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy. Wycinamy nożykiem do pizzy trójkąty. Każdy trójkącik smarujemy konfiturą i zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Zapiekamy w temp. 200 C aż się przyrumienią.
  • 3. Przygotowujemy lukier :

    Cytrynę wyciskamy. Cukier puder (200g) przesiewamy przez sitko do miseczki z wrzącą wodą ( 5 łyżek) i ucieramy ciągle mieszając. Na koniec wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny i dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy i smarujemy rogaliki. Na koniec posypujemy konfetti.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować