pieczurki

0 (0 ocen)

  • 45 min

pyszne,dla całej rodziny.

  • 45 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    płaską łyżeczkę cukru
    pół kost. margaryny
    1 szkl mleka
    1 kg mąki
    mała garstka soli
    1 jajko
    1 żółtko(białko do posmarowania)
    0,5kg ziemniaków
    40 dag kapusty kiszonej
    sól,pieprz do smaku
    5 cebule
    gotowane mięso(najlepiej z rosołu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pieczurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: drożdże z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka rozrabiamy aż drożdże się rozpuszczą,dodajemy łyżkę mąki i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzewamy i dodajemy margarynę aż się rozpuści. Mąkę przesiewamy i dodajemy mała garstkę soli,dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko z roztopioną margaryną; roztrzepujemy jajko z żółtkiem i też dodajemy do mąki.Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia.
    farsz: ziemniaki gotujemy, osobno gotujemy 20 dag kapusty do miękkości. Ugotowane ziemniaki i kapustę przeciągamy przez maszynkę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy cebulkę i wszystko mieszamy. natomiast mięso też mielimy, dodajemy 20 dag ugotowanej kapusty,sól,pieprz do smaku i smażoną cebulkę.
    bierzemy gotowe wyrośnięte ciasto i formujemy małe placki,łyżką nakładamy farsz i rozciągając ciasto,zlepiamy po brzegi, muszą wyjść nam małe bułeczki, kładziemy na blachę i smarujemy wierzch bułek białkiem. pieczemy 180 C przez 25-30 min.

Porady

najlepiej smakują ciepłe. moja rodzina lubi przegryzać pieczurki z ziemniaków, czosnkiem:), natomiast pieczurki z mięsem dobrze komponują sie z czerwonym barszczykiem:) smacznego p.s pieczurki nie muszą być z mięsem, mogą być z samymi ziemniakami i kapustą, wtedy dajemy więcej składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować