Pieczony pstrąg

0 (0 ocen)

Cudownie aromatyczny, bez charakterystycznego dla ryb słodkowodnych mulistego smaku. Mięso jest soczyste i pełne smaku. Rybkę należy zamarynować conajmniej 12 godzin wcześniej.

Składniki:

  • 2 średnie pstrągi tęczowe
    pęczek koperku
    2 ząbki czosnku
    sól morska,pieprz biały
    pòł cytryny
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pieczony pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi myjemy dokładnie i wycieramy ręcznikiem papierowym. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. Staramy się wlać jak najwięcej marynaty do środka ryb, wraz z porwany na kawałki koperkiem. Pstrągi nacinamy z jednej strony na grzbiecie, smarujemy oliwą i posypujemy solą. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach ok. 15-20 minut. Ryba jest dobra jak odchodzi od niej bez problemu płetwa grzbietowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować