Cudownie aromatyczny, bez charakterystycznego dla ryb słodkowodnych mulistego smaku. Mięso jest soczyste i pełne smaku. Rybkę należy zamarynować conajmniej 12 godzin wcześniej.
Pieczony pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi myjemy dokładnie i wycieramy ręcznikiem papierowym. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z 2 łyżkami oliwy, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. Staramy się wlać jak najwięcej marynaty do środka ryb, wraz z porwany na kawałki koperkiem. Pstrągi nacinamy z jednej strony na grzbiecie, smarujemy oliwą i posypujemy solą. Układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach ok. 15-20 minut. Ryba jest dobra jak odchodzi od niej bez problemu płetwa grzbietowa.
Komentarze