Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

  • wyświetlono: 5790 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, proste danie dla każdego smakosza grzybów - pieczarki nadziewane!

lexi27
  • 30min

Składniki

15 pieczarek średniej wielkości
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
125 g tłuszczu do smażenia
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

  • pieczarka1. Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przy odrobinie tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso musi być dosyć ścisłe, więc jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej.
  • pieczarka3. Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek tak, aby jego cześć wypełniała miejsca po usuniętych nóżkach, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz (patrz zdjęcia).
  • pieczarka4. Pieczarki nadziewane smażymy na gorącym tłuszczu w pierwszej kolejności od strony kapeluszy, a kiedy bedą miały złoty kolor, wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.
  • pieczarka5. Pod wpływem smażenia, utraty wody i kurczenia się kapelusz pieczarki nie spadnie z mięsa, dzięki czemu całość będzie przypominała grzybek!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

przystawkamięso mieloneprzystawka na ciepłopieczarki nadziewane

Komentarze

Podobne przepisy

koreczki z jajkami przepiórki

Dodane przez: aicha1988

Koreczki z salami i jajkami przepiórki

Pyszna, szybka, kolorowa przekąska....

Śledzie z przyprawą do piernika

Dodane przez: JustKuchcik

Śledzie z przyprawą do piernika

Śledzie w sosie cebulowo – pomidorowym...

Grzanki z duszoną kiełbasą

Dodane przez: JustKuchcik

Grzanki z duszoną kiełbasą

Grzanki niby zupełnie zwyczajne,...

image-21cgcgw

Dodane przez: nikolaxxxx

Feta w oleju z oliwkami i chili

idealna imprezowa przekąska

faszerowane muszle

Dodane przez: karolinajedynak24

MUSZLE FASZEROWANE PASTĄ Z TUŃCZYKA

Faszerowane muszlę sprawdziły się...

Sandacz w galarecie

Dodane przez: Świeca Urszula

Sandacz w galarecie

Na świąteczny stół przyrządziłam...