Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

  • wyświetlono: 6374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, proste danie dla każdego smakosza grzybów - pieczarki nadziewane!

lexi27
  • 30min

Składniki

15 pieczarek średniej wielkości
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka majeranku
125 g tłuszczu do smażenia
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

  • pieczarka1. Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przy odrobinie tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso musi być dosyć ścisłe, więc jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej.
  • pieczarka3. Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek tak, aby jego cześć wypełniała miejsca po usuniętych nóżkach, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz (patrz zdjęcia).
  • pieczarka4. Pieczarki nadziewane smażymy na gorącym tłuszczu w pierwszej kolejności od strony kapeluszy, a kiedy bedą miały złoty kolor, wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.
  • pieczarka5. Pod wpływem smażenia, utraty wody i kurczenia się kapelusz pieczarki nie spadnie z mięsa, dzięki czemu całość będzie przypominała grzybek!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

przystawkamięso mieloneprzystawka na ciepłopieczarki nadziewane
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak w galarecie

Dodane przez: AnetaJ

Kurczak w galarecie

To doskonała przystawka, ładnie...

Grillowane szparagi w boczku

Dodane przez: Kloruś

Grillowane szparagi w boczku

Zamiast klasycznej kiełbasy czy...

Sajgonki z wieprzowiną i kapustą

Dodane przez: igraszki losu

Sajgonki z wieprzowiną i kapustą

Przygotowanie sajgonek w domu to...

Cukiniowe krążki z mięsem

Dodane przez: Mariola123

KRĄŻKI CUKINII NADZIEWANE MIĘSEM

Dzisiaj polecam przepis na krążki...

Kalarepki nadziewane

Dodane przez: Świeca Urszula

Kalarepki nadziewane

Prosty przepis a jak efektownie...