Pieczarki faszerowane mięsem i serem

4.5 (197 ocen)

Stanowią świetną przystawkę oraz znakomicie smakują.

Składniki:

  • 20 dużych pieczarek
    400 g mięsa mielonego z łopatki
    150 g sera żółtego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    3 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego szczypioru
    sól
    pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki Ser

Pieczarki faszerowane mięsem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy i odcinamy ogonki. Ogonki kroimy w małą kostkę.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy razem z pokrojonymi pieczarkami na maśle na rozgrzanej patelni.
  • 3. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypior. Dokładnie mieszamy i łączymy z podsmażoną cebulą, pieczarkami i czosnkiem. Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i jeszcze raz mieszamy.
  • faszerowane pieczarki 4. Farszem napełniamy dokładnie kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na blasze, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy około 1 godziny.

Porady

Można podawać na ciepło i na zimno. Świetnie smakują z sosem koperkowym lub czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować