Pieczarki faszerowane mięsem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy i odcinamy ogonki. Ogonki kroimy w małą kostkę.
2.Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy razem z pokrojonymi pieczarkami na maśle na rozgrzanej patelni.
3.Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz szczypior. Dokładnie mieszamy i łączymy z podsmażoną cebulą, pieczarkami i czosnkiem. Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i jeszcze raz mieszamy.
4.Farszem napełniamy dokładnie kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na blasze, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy około 1 godziny.
Porady
Można podawać na ciepło i na zimno.
Świetnie smakują z sosem koperkowym lub czosnkowym.
Komentarze