Piankowo-śliwkowe

5 (168 ocen)

  • 30 min

Ciasto przepyszne, poprostu rozpuszcza się w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszek do pieczenia
    0,5 szkl mąka
    0,5 szkl cukier
    4 szt jajka
    1 opak galaretka wiśniowa
    2 szt śnieżka,
    2 szt galaretki wiśniowe,
    2 słoiki powidła śliwkowe,
    2 szkl mleko zimne
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piankowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piankowo-śliwkowe 1. Biszkopt
    Białka ubić z cukrem na sztywno, do białek dodawać powoli żółtka, ciągle ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, lekko wkręcić do masy żółtkowej. Biszkopt wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec w 175 stop, około 20 minut.
  • 2. Masa śliwkowa
    Powidła wyłożyć do garnka. Galaretki rozpuścić w 2 szkl wody. Gdy galaretki zaczną tężeć, wlać do powideł śliwkowych, dobrze wymieszać i zostawić do stężenia masy.
  • 3. Pianka
    Galaretkę rozpuścić w szkl gotowanej wody. Śnieżkę wsypać do miski, wlać mleko i ubijać 5 minut. Gdy pianka jest ubita, dodawać po łyżce galaretki wiśniowej, wymieszać. Biszkopt masa śliwkowa pianka Na wierzchu pianki zrobić fale widelcem Można ozdobić kropkami soku marchewkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować