Pianka Cytrynowa

4.45 (176 ocen)

  • 60 min

Puszyste, orzeźwiające i rozpływające sie w ustach ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 3 jajka
    - 1/2 szkl cukru
    - 1/2 szkl mąki pszennej
    - 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - ziarenka z 1 laski wanilii
    - sok z 1 cytryny
    Na piankę:
    - 2 opakowania śnieżki
    - 2 opakowania galaretki cytrynowej
    - 2 szkl mleka
    Wierzch ciasta:
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 500ml śmietany 30%
    - 2 fixy do śmietany
    4 łyżki cukru pudru
    - skórka starta z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.45 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Pianka Napoje

Pianka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubijamy na puch z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i ziarenka wanilii. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo suche składniki do ubitej masy delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 15 minut. Biszkopt studzimy.
  • 2. Pianka cytrynowa:
    Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (gdy na opakowaniu galaretki pisze że jest na 1/2 litra wody to my 2 galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl wody) Galaretkę schładzamy prawie do momentu gdy zaczyna gęstnieć. Śnieżki ubijamy z mlekiem do ubitej masy dolewamy tężejącą półpłynną galaretkę miksujemy jeszcze chwilę na wysokich obrotach i krem przelewamy na upieczony prędzej biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
  • image-1cd3vfw 3. Wierzch:
    2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie polewamy nią nasze ciasto i wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Śmietanę ubijamy gdy będzie już puszysta dodajemy do niej fixy wymieszane z cukrem pudrem i miksujemy aż będzie kremowa. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną okrągłą końcówką i wyciskamy równe paski na galaretce całość posypujemy startą skórką z cytryny.

Porady

Galaretkę cytrynową można zastąpić dowolną o innym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować