Delikatne ciasto robi się je bardzo szybko. Smakuje jak sernik.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g herbatników
150 g masła
Po dwie szczypty cynamonu i imbiru
Krem:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
Sok z jednego grejpfruta lub cytryny
Skóra z 1 cytryny
2 łyżki mąki
Pianka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Rozpuszczamy masło i odstawiamy je do wystygnięcia. Herbatniki kruszymymy na miazgę. Łączymy herbatniki z masłem imbirem i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na na spód tortownicy i ręką ubijamy dokładnie.
Krem :
Do garnka wlewamy mleko. Oddzielamy żółtka od białek. Grejpfruta lub cytrynę dokładnie wyciskamy oraz ocieramy na tarce skórkę z umytej i wymarzonej cytryny. Mieszamy mleko, żółtka, sok , skórkę i sypiemy mąkę. Wszystko mieszamy ubijaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy na masę mleczną i delikatnie mieszamy. Wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 °C przez 20 minut aż masa się zetnie. Czekamy aż ciasto wystygnie i polewamy polewą lub lemon curd.
Komentarze