Pianka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto robi się je bardzo szybko. Smakuje jak sernik.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g herbatników
    150 g masła
    Po dwie szczypty cynamonu i imbiru
    Krem:
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    2 jajka
    Sok z jednego grejpfruta lub cytryny
    Skóra z 1 cytryny
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka

Pianka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Rozpuszczamy masło i odstawiamy je do wystygnięcia. Herbatniki kruszymymy na miazgę. Łączymy herbatniki z masłem imbirem i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na na spód tortownicy i ręką ubijamy dokładnie.
    Krem :
    Do garnka wlewamy mleko. Oddzielamy żółtka od białek. Grejpfruta lub cytrynę dokładnie wyciskamy oraz ocieramy na tarce skórkę z umytej i wymarzonej cytryny. Mieszamy mleko, żółtka, sok , skórkę i sypiemy mąkę. Wszystko mieszamy ubijaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy na masę mleczną i delikatnie mieszamy. Wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 °C przez 20 minut aż masa się zetnie. Czekamy aż ciasto wystygnie i polewamy polewą lub lemon curd.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować