PIANKA CAPPUCCINO Z KREMEM STRACIATELLA

4.5 (150 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Herbatniki pokryte puszystym kremem straciatella oraz pianką o smaku cappuccino wręcz rozpływają się w ustach.Ciasto absolutnie nie jest za słodkie i śmiało można sięgnąć po dokładkę!Smaki fantastycznie się przeryzają tworząc całość , która z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli kaw

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    KREM STRACIATELLA:

    * śmietana kremówka 30% – 800 ml

    * posiekana czekolada – 100 g

    * żelatyna – 2,5 łyżki

    * cukier puder – 4 czubate łyżki

    PIANKA CAPPUCCINO:

    * śmietana Śnieżka – 2 op

    * zimne mleko – 250 ml

    * kawa cappuccino ( proszek ) – 6 łyżek

    * żelatyna – 1,5 łyżki

    DODATKOWO:

    * herbatniki kakaowe – 16 szt

    * podłużne biszkopty – 20 szt

    * rozpuszczona we wrzątku kawa cappuccino – 3/4 szkl

    * kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Mus Pianka

Pianka cappuccino z kremem straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Blachę 24×30 wykładamy folią spożywczą i przykrywamy herbatnikami.

    KREM STRACIATELLA:

    Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 ( nie więcej ) szklanki wrzątku, studzimy.

    Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.

    Do wystudzonej, ale płynnej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany, mieszamy, a następnie wlewamy do całości i bardzo dokładnie miksujemy.

    Do ubitej masy wsypujemy posiekaną czekoladę, mieszamy.

    1/3 kremu wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i wkładamy do schłodzenia.

    Podłużne biszkopty zamaczamy w przygotowanej kawie cappuccino i układamy na schłodzonym kremie.

    Przykrywamy resztą masy, wygładzamy i ponownie wkładamy do lodówki.

    PIANKA CAPPUCCINO:

    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl wrzątku, schładzamy.

    Zimne mleko ubijamy na śnieżką, wsypujemy proszek cappuccino, miksujemy, a następnie dodajemy 1 łyżkę do żelatyny i mieszamy.

    Wlewamy do reszty kremu i dokładnie miksujemy.

    Całość wylewamy na schłodzony krem straciatella, wygładzamy i wkładamy do lodówki.

    Przed podaniem posypujemy kakao.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować