Penne z gotowanym kurczakiem i zielonym pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Letnia, lekka propozycja makaronowa. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • ugotowane udko z kurczaka
    2 garście makaronu penne
    2 małe ugotowane marchewki
    4 pieczarki
    2 łyżeczki zielonego pesto
    łyżka parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem

Penne z gotowanym kurczakiem i zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić pieczarki w paski i podsmażyć.
  • 2. Ugotować marchewki lub wyciągnąć je razem z podgrzanym udkiem z zupy (np. rosołu, który wcześniej gotowaliśmy). Czas gotowania to około 20 minut.
  • 3. Ugotować makaron penne w osolonej wodzie.
  • 4. Odlane penne wymieszać z dwoma łyżeczkami zielonego pesto (ja lubię dodawać je w dużych ilościach, ale każdy może regulować sobie jego ilość według uznania).
  • 5. Oskubać udko z kurczaka i dodać do penne.
  • 6. Wrzucić do makaronu ugotowaną marchewkę pokrojoną w plastry i pieczarki. Dokładnie wymieszać.
  • 7. Wierzch dania posypać startym parmezanem.

Porady

Na tak małą ilość marchewek najlepiej przygotować bardzo mały garnek z wodą, a jeśli marchew zostanie pokrojona na mniejsze kawałki ugotuje się szybciej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.19 (412 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować