Składniki:
200 g pęczaku
500 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
200 g pomidorków koktajlowych
mała cebulka
świeża bazylia i mięta
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Pęczak na zimno z fasolką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę oczyścić z końcówek, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić.
2.. Pęczak opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odecedzić polać odrobiną oliwy, wymieszać a następnie wystudzić.
3.Cebulke pokroić w drobną kosteczkę, a następnie posolić.
4.W misce wymieszać pęczak, z fasolką , pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami i cebulką. Doprawić solą, pieprzem, świeżymi ziołami i wymieszać z ok. 5 łyżkami oliwy.
5.Schłodzić przez min. 1 godz. i podawać
Buon Appetito!
Porady
Ja gotuję fasolkę a następnie wyławiam ją łyżką cedzakową i w tej samej wodzie (w której pozostały wszyskie właściwości fasolki) gotuję pęczak.
Komentarze