Pavlova dla Adama i Ewy

0 (0 ocen)

Moja pierwsza w życiu Pavlova zrobiona na 20-tą rocznicę ślubu dla Adama i Ewy, czyli dla mnie i mojego męża.

Składniki:


  • Beza :
    1 szk białek ( użyłam rozmrożonych )
    1 szk cukru białego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    1 szczypta soli
    odrobina czerwonego barwinka spożywczego
    Dodatkowo :
    600 ml śmietany kremówki
    cukier do smaku
    250 g truskawek
    2 mandarynki
    2 szt kiwi
    1/3 szk borówki amerykańskiej ( użyłam mrożonej )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Pavlova dla adama i ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza :
    Białka wlać do miski miksera i ubijać ze szczyptą soli. Następnie dodawać porcjami cukier i nadal ubijać aż piana będzie lśniąca. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik i ubijać jeszcze około trzech minut. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na środku odrysować okręg o średnicy 25 cm. Na okręg wyłożyć pianę i rozprowadzić ją. Tak przygotowaną pianę wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 5 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec 100 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i ostudzić bezę a potem wyjąć ją na paterę.
  • 2. Śmietana :
    Mocno zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cukru powinno być według naszego uznania. Gotową śmietanę wyłożyć na bezę i rozprowadzić ją po powierzchni bezy.
  • 3.
    Przyozdobienie :
    Owoce umyć, obrać, pokroić według uznania i udekorować nimi pavlovą. Można podawać od razu lub schłodzoną.

Porady

do Pavlovej można użyć innych owoców

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować