Paszteciki z mięsem

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

przepyszne paszteciki z przepisu moje prababci!!!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300-350 g mąki pszennej
    200 g margaryny
    1 jajko
    120 ml kwaśniej śmietany
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    około 1/2 kg mięsa mielonego ( według uznania - drobiowe, wieprzowe)
    2 cebule
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna.
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę podsmażyć na patelnie, dodać mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem i odrobiną przyprawy uniwersalnej.. Mięso należy pilnować aby powstała zbita masa. W razie potrzeby podlać woda.
  • 2. Mąkę zagnieść z jakiem, margaryną, jajkiem, śmietaną, solą na jednolita masę. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.
  • 3. Na jednym z dłuższych brzegów wyłożyć mięso i zawinąć w taki sposób, aby mięso znajdowało się w środku. Całość pokroić na paski około 2 cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku (160C) przez około 35 min. Aby pasztecik był ładny zarumieniony, górę należy posmarować białkiem.
  • 5. Z pozostałego ciasta i farszu zrobić kolejne paszteciki i tak do wyczerpania składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować