Pasta z buraków i prażonego słonecznika

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

To, że buraki są zdrowe nie trzeba nikomu mówić, ale to, że można zrobić z nich pastę na kanapki nie każdy wie. Wykonanie pasty jest bardzo proste i łatwe, wystarczy mieć upieczone albo ugotowane buraki. Można użyć nawet takie z barszczu .

  • 2 godz.

Składniki:

  • około 600 g buraków
    5 łyżek uprażonych pestek słonecznika
    1 łyżeczka kuminu rzymskiego
    1,5 łyżeczki pasty Tahini
    2 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki oleju bądź oliwy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z buraków i prażonego słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta z buraków i prażonego słonecznika 1. Buraki umyć (nie obierać), wysmarować olejem, posypać solą oraz pieprzem i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Czosnek pozostawić w łupince i dołożyć do buraków. Naczynie zamknąć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, aż widelec będzie się z łatwością wbijał w buraki. Na ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć przykrywkę z naczynia.
  • Pasta z buraków i prażonego słonecznika 2. Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości buraków i trwa od 45 minut do 1,5 h. Upieczone buraki pozostawić do przestygnięcia.
    Ostudzone buraki oraz czosnek obrać, pokroić na kawałki i umieścić w kielichu od blendera. Dodać sok z cytryny, pastę Tahini, słonecznik, kumin, doprawić solą oraz pieprzem i wlać 2 łyżki oleju. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki, aby się "przegryzło". W razie potrzeby ponownie doprawić solą.
  • Pasta z buraków i prażonego słonecznika 3. Fantastyczna pasta do kanapek, sprawia, że kanapki momentalnie znikają z talerza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Cytryna Czosnek Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować