Panierowane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka posypać przyprawą do kurczaka. Odstawić na chwilę.
2.Przygotować ciasto naleśnikowe: do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać 1 łyżeczkę chili, sól, 1 szklankę mąki, oraz mleko. Dokładnie wymieszać. Wyrobić niezbyt gęste ciasto (w miarę potrzeby dodać więcej mleka lub mąki).
3.Gotowym ciastem dokładnie zalać przyprawione udka.
4.Do pudełka z przykrywką wsypać mąkę oraz łyżeczkę chili, wymieszać. Następnie włożyć tam udka. Zamknąć pokrywkę pudełka i potrząsać nim przez chwilę tak by dokładnie obtoczyć udka.
5.Smażyć udka na rozgrzanym głębokim oleju aż panierka będzie brązowa.
Następnie ułożyć usmażone udka na blaszce, posypać marchewką pokrojoną w plasterki i piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
6.Przygotować sos: do jogurtu dodać 1 - 2 łyżeczki granulowanego czosnku oraz pokruszony ser feta. Całość wymieszać.
7.Po upieczeniu udka podawać polane sosem jogurtowym i posypane upieczoną marchewką.
Porady
Panierowane udka można podawać z pieczonymi ziemniakami oraz z sałatką z kapusty pekińskiej i pomidorów polaną pozostałym sosem jogurtowym.
Komentarze