Panierowane udka

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Udka w pikantnej panierce z sosem jogurtowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 udka,
    2 marchewki,
    przyprawa do kurczaka (np. po węgiersku),
    olej do smażenia.

    Sos:
    duży jogurt naturalny,
    ser feta,
    granulowany czosnek.

    Panierka:
    2 szklanki mąki pszennej,
    1 jajko,
    pół szklanki mleka,
    2 łyżeczki chili,
    1 łyżeczka soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panierowane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyprawione udka 1. Udka posypać przyprawą do kurczaka. Odstawić na chwilę.
  • Ciasto naleśnikowe 2. Przygotować ciasto naleśnikowe: do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać 1 łyżeczkę chili, sól, 1 szklankę mąki, oraz mleko. Dokładnie wymieszać. Wyrobić niezbyt gęste ciasto (w miarę potrzeby dodać więcej mleka lub mąki).
  • Udka w cieście naleśnikowym 3. Gotowym ciastem dokładnie zalać przyprawione udka.
  • Udka obtoczone w mące 4. Do pudełka z przykrywką wsypać mąkę oraz łyżeczkę chili, wymieszać. Następnie włożyć tam udka. Zamknąć pokrywkę pudełka i potrząsać nim przez chwilę tak by dokładnie obtoczyć udka.
  • Smażone udka 5. Smażyć udka na rozgrzanym głębokim oleju aż panierka będzie brązowa.
    Następnie ułożyć usmażone udka na blaszce, posypać marchewką pokrojoną w plasterki i piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
  • Sos jogurtowy 6. Przygotować sos: do jogurtu dodać 1 - 2 łyżeczki granulowanego czosnku oraz pokruszony ser feta. Całość wymieszać.
  • 7. Po upieczeniu udka podawać polane sosem jogurtowym i posypane upieczoną marchewką.

Porady

Panierowane udka można podawać z pieczonymi ziemniakami oraz z sałatką z kapusty pekińskiej i pomidorów polaną pozostałym sosem jogurtowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować