Pamuła - zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami

4.48 (170 ocen)

Słodko-słony barszczyk z węgierek – zupa mojego dzieciństwa.

Składniki:

  • 3-4 porcje:
    40 dag wypestkowanych węgierek
    1 litr wody
    2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
    5 łyżeczek cukru
    3 szczypty soli
    3 łyżki śmietany 18% do zup
    kilka plasterków wędzonego podgardla
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa

Pamuła - zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pamuła 1. Śliwki umyłam, wypestkowałam, wrzuciłam do rondelka i zalałam litrem wody. Doprowadziłam do wrzenia i na wolnym ogniu gotowałam do momentu, aż śliwki zaczęły się rozpadać.
  • Pamuła 2. W międzyczasie podgardle pokroiłam w kosteczkę i na patelni stopiłam na miękkie skwarki.
  • 3. Obrałam ziemniaki, umyłam i ugotowałam je w osolonej wodzie.
  • Pamuła 4. Kiedy ziemniaki „dochodziły”, dokończyłam gotowanie pamuły: mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i dodałam do zupy aby ją zagęścić, pogotowałam chwilkę mieszając (jak kisiel). Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodałam do garnka. Zdjęłam z palnika, doprawiłam do smaku cukrem i solą.
  • 5. Ziemniaki odlałam, odparowałam. Śliwkowy barszczyk podałam z gotowanymi ziemniakami okraszonymi tłuszczykiem ze skwarkami.

Porady

Zupa powinna być wyraźnie słodka, ale jednocześnie i słona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować