Pamuła - zupa ze śliwek z ziemniakami i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyłam, wypestkowałam, wrzuciłam do rondelka i zalałam litrem wody. Doprowadziłam do wrzenia i na wolnym ogniu gotowałam do momentu, aż śliwki zaczęły się rozpadać.
2.W międzyczasie podgardle pokroiłam w kosteczkę i na patelni stopiłam na miękkie skwarki.
3.Obrałam ziemniaki, umyłam i ugotowałam je w osolonej wodzie.
4.Kiedy ziemniaki „dochodziły”, dokończyłam gotowanie pamuły: mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i dodałam do zupy aby ją zagęścić, pogotowałam chwilkę mieszając (jak kisiel). Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodałam do garnka. Zdjęłam z palnika, doprawiłam do smaku cukrem i solą.
5.Ziemniaki odlałam, odparowałam. Śliwkowy barszczyk podałam z gotowanymi ziemniakami okraszonymi tłuszczykiem ze skwarkami.
Porady
Zupa powinna być wyraźnie słodka, ale jednocześnie i słona.
Komentarze