Pałki z kurczaka z daktylami i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne pałki z kurczaka w nieco innej odsłonie, z dużą ilością przypraw oraz z daktylami.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pałki z kurczaka 6 sztuk
    cebula 2 sztuki
    oliwki zielone 10 sztuk
    bulion drobiowy 1.5 szklanki
    mąka 1 łyżka
    daktyle suszone 50 gramów
    sok z cytryny 1 łyżka
    imbir mielony 1/2 łyżeczki
    słodka papryka 1 łyżka
    przyprawa harissa 1/2 łyżeczki
    cynamon 1/2 łyżeczki
    kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki z kurczaka z daktylami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać oliwę. Pałki natrzeć pieprzem i solą, podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w półkrążki, posypać imbirem i dusić 7 minut. Dodać pokrojone na połówki oliwki oraz resztę przypraw. Smażyć 1 minutę. Wlać bulion, dusić pod przykryciem 15 minut.
    Dodać grubo pokrojone daktyle i dusić 10 minut. Dodać sok z cytryny, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
    Zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Gotować jeszcze 1-2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować