Pączki ze śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru oraz mąki i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypujemy pozostałą mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy żółtka, cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wlewamy przestudzone masło oraz spirytus i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
2.Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 cm, za pomocą szklanki wycinamy kółka, i nakrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Olej wraz ze smalcem rozgrzewamy do temperatury 175 C i smażymy pączki po 2 minuty z każdej strony. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, a gdy ostygną kroimy na pół.
3.Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone oraz cukrem pudrem do uzyskania gładkiego gęstego kremu. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki i układamy po kilka na jednej części pączka. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na truskawkach, przykrywamy drugą częścią i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze