Pączki Ali

0 (0 ocen)

Każdy uwielbia pączki. Po co kupować je w sklepie z dodatkiem chemii, jeśli można samodzielnie zrobić je z domowych składników.

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    6 dag margaryny
    2 jaja
    3 żółtka
    szklanka mleka
    5 dag drożdży
    20 dag dżemu
    łyżka octu lub spirytusu
    szczypta soli
    50 dag tłuszczu do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Słodycze

Pączki ali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, cukru, części mąki, mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja, żółtka i cukier utrzeć na parze, dodać szczyptę soli. Do pozostałej mąki wlać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte jaja i ocet. Wyrobić ciasto(powinno odstawać od ręki) i pozostawić w ciepłym miejscu.
  • 2. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Nałożyć trochę dżemu, przykryć drugim krążkiem i starannie zlepić brzegi. Układać pączki na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia.
  • 3. Tłuszcz rozgrzać tak, aby wrzucony do niego mały kawałek ciasta natychmiast wypłynął. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki się zarumienią, przewrócić je na drugą stronę. Po ostygnięciu obtaczać pączki w cukrze pudrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować