1.Z drożdży, cukru, części mąki, mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja, żółtka i cukier utrzeć na parze, dodać szczyptę soli. Do pozostałej mąki wlać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte jaja i ocet. Wyrobić ciasto(powinno odstawać od ręki) i pozostawić w ciepłym miejscu.
2.Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Nałożyć trochę dżemu, przykryć drugim krążkiem i starannie zlepić brzegi. Układać pączki na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia.
3.Tłuszcz rozgrzać tak, aby wrzucony do niego mały kawałek ciasta natychmiast wypłynął. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki się zarumienią, przewrócić je na drugą stronę. Po ostygnięciu obtaczać pączki w cukrze pudrze.
Komentarze