GOŁĄBKI "ALI"

5 (157 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Pyszne gołąbki z łopatki wieprzowej, jedno z moich ulubionych dań... serwowane z sosem pomidorowym lub grzybowym. A co najważniejsze dla mnie to gołąbki zapiekane, a następnie duszone.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
    700 g mięsa mielone z łopatki wieprzowej
    4 woreczki ryżu
    4 jajka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 przecier pomidorowy „pudliszki”
    1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    Tłuszcz do smażenia
    1 kostka rosołowa
    Sól / pieprz
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki "ali" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • GOŁĄBKI "ALI" 1. Z kapusty wykroić ”głąb” dajemy do wody, żeby w całości przykryło cała kapustę solimy wodę i gotujemy kapustę systematycznie obgotowane liście kapusty ściągamy warstwowo.
    Mięso mielone wyrabiamy z ugotowanym ryżem al Dante , cebule kroimy w kostkę zeszklić na tłuszczu i przestudzoną dodać do mięsa mielonego oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie dajemy przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Dodajemy jaka i wyrabiamy mięso dokładnie - wymieszać wszystkie składniki.
    Obgotowane liście faszerujemy mięsem mielonym zwijamy gołąbki i na mocno rozgrzanym tłuszczu zapiekam gołąbki z obydwu stron. Do większego garnka na dół układam pozostałe liście kapusty zalewam ok 0,5 litra wody wrzucam kostkę rosołową i układam bardzo ciasno zapieczone gołąbki. Na poukładane gołąbki wylewam przecier pomidorowy rozcieńczony z ½ szklanki wody. Dusimy gołąbki ok 25 min.

Porady

podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym , a jak to woli to to same też wybornie smakują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować