Owocowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąki przesiej z proszkiem i kakao. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka i olej. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w rozgrzanym do 170 st piekarniku przez 12 minut.
2.Mus owocowy:
Galaretkę i żelatynę rozpuść w ½ szkl. wrzącej wody. Owoce zblenduj wymieszaj z galaretką. Odstaw na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć wylej na biszkopt i odstaw do schłodzenia.
3.Pianka śmietankowa:
Galaretkę rozpuść w ½ szkl. wrzątku, odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć, wlej śmietankę do wysokiego naczynia i ubijaj na sztywno, stopniowo zwiększając obroty. Połącz z galaretką i wylej na mus owocowy. Wstaw do lodówki
4.Galaretki cytrynowe rozpuść według przepisu na opakowaniu. Poukładaj truskawki na wierzchu ciasta. Zalej tężejącą galaretką.
Komentarze