Owocowy serniczek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam desery z owocami. Najczęściej wykorzystuję te świeże, sezonowe.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3 jajka
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżki kakao
    - ¼ szkl. oleju
    - 3 łyżki cukru
    Mus owocowy:
    - 100 g borówek
    - 100 g truskawek
    - 100 g malin
    - galaretka truskawkowa
    - 2 łyżeczki żelatyny
    Pianka śmietankowa:
    - 200 ml śmietany 30%
    - galaretka cytrynowa
    Ponadto:
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 200 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Owocowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąki przesiej z proszkiem i kakao. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka i olej. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz w rozgrzanym do 170 st piekarniku przez 12 minut.
  • 2. Mus owocowy:
    Galaretkę i żelatynę rozpuść w ½ szkl. wrzącej wody. Owoce zblenduj wymieszaj z galaretką. Odstaw na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć wylej na biszkopt i odstaw do schłodzenia.
  • 3. Pianka śmietankowa:
    Galaretkę rozpuść w ½ szkl. wrzątku, odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć, wlej śmietankę do wysokiego naczynia i ubijaj na sztywno, stopniowo zwiększając obroty. Połącz z galaretką i wylej na mus owocowy. Wstaw do lodówki
  • 4. Galaretki cytrynowe rozpuść według przepisu na opakowaniu. Poukładaj truskawki na wierzchu ciasta. Zalej tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować