Owocowy kawosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Gorącą, rozlać do 4 salaterek, mniej więcej na 1cm. wysokości, pozostałość wlać do płytkiego naczynia ( wys. ok. 2 cm.) I odstawić do całkowitego stężenia.
2.Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, posłodzić jeśli to konieczne i odłożyć do wystudzenia, co jakiś czas dokładnie wymieszać, by nie powstał kożuch. Następnie porcję margaryny rozetrzeć w misce mikserem i cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dosypać kawę ( ilość według uznania ) i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa.
3.Po zastygnięciu galaretki w salaterkach, nałożyć do środka ok. centymetrową warstwę masy i wygładzić. Galaretkę znajdującą się w płytkim naczyniu, wyciągnąć i pokroić w kostkę. Na masie ułożyć w centymetrowych odstępach kostki i nałożyć resztę kremu, tak aby przestrzeń między kostkami była wypełniona i żeby kostki nie wystawały.
4.Na koniec warto udekorować wierzch świeżymi owocami ( najlepiej malinami bądź poziomkami) lub/ i czekoladowymi dodatkami, czy różyczką z bitej śmietany. Podawać od razu po przygotowaniu.
Porady
Żeby galaretka była twardsza i miała intensywniejszy smak, dodajemy 4 łyżki mniej wody niż jest napisane na opakowaniu.
Komentarze