Orzechowiec

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest przepyszne, wszystkim gościom bardzo smakuje i jest obowiązkową potrawą na świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    20dkg margaryny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki miodu
    2 jaja
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki mleka

    Masa orzechowa:
    3 łyżki miodu
    30 dkg orzechów
    5 dkg masła
    4 łyżki cukru

    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    0,75 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Sodę i mleko rozpuścić, z pozostałych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część upiec 20 min w temperaturze 180 ºC.
    Drugą część Pozostawić pod masę orzechową masę orzechową.
  • 2. Masa orzechowa:
    Wszystkie składniki zagotować i gorącą masę wylać na drugą część surowego ciasta rozłożonego w blasze. Piec 20 minut w temperaturze 180ºC.
  • 3. Masa budyniowa:
    Ugotować budyń i gorący wylać na upieczony pierwszy placek, a następnie przykryć upieczonym plackiem z masą orzechową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować