Oryginalne pulpeciki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pulpeciki wymyśliłam z moim chłopakiem. Dodaliśmy do mięsa mielonego takie warzywa jakie mieliśmy w lodówce i wyszło coś wspaniałego, dlatego chciałam się z Wami tym podzielić :)

  • 30 min

Składniki:

  • Na ,,pulpeciki’’:
    • pół kg mięsa mielonego
    • pół średniej papryki
    • ćwiartkę pora
    • 1 mała cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 6 średnich pieczarek
    • 1 czerstwa bułka
    • Pół szklanki mleka
    • 1 jajko
    • Sól, pieprz
    • majeranek, oregano
    • opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego
    Na sos pieczarkowy:
    • około 10 średnich pieczarek
    • 2 średnie cebule
    • 1 łyżka mąki
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany np. 12%
    • łyżeczka masła lub margaryny
    • sól, pieprz czarny mielony i w ziarenkach
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • łyżeczka Vegety opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Oryginalne pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki:
    Namoczyć bułkę w mleku i odstawić aż dobrze nim nasiąknie. Za ten czas pokroić w kostkę: paprykę, pora, cebulę, pieczarki zetrzeć tarce o grubych oczkach. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, dodać pokrojone wcześniej warzywa i pieczarki, wycisnąć czosnek oraz dobrze rozdrobnić bułkę wcześniej namoczoną w mleku. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić. Można zacząć formować mięso na kształt okrągłych pulpetów. Następnie wyłożyć je na blaszkę lub do naczynia i piec przez około 40 min temp 180 stopni.
    Sos pieczarkowy:
    Pokroić w talarki pieczarki i cebulę. Poddusić je na maśle w rondelku (można skropić cytryną by pieczarki nie ściemniały). Wlać około 1,5 szklanki wody, dodać liść laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Wymieszać jogurt lub śmietanę z pół szklanki ciepłej wody i łyżką mąki, tak aby nie było grudek. Dodać powoli do sosu ciągle mieszając, tak by się nie zważył. Dodać sól, pieprz i Vegetę do smaku 

Porady

Ja pulpeciki podałam na kaszy pęczak, którą przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu dodając do gotowania troszkę Vegety. Danie wystarczy dla 4 osób (koszt około 15 zł)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować