Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami

0 (0 ocen)

Orkiszowe mini pizze są bardzo smaczne i chrupiące, smakują zupełnie inaczej niż tradycyjna pizza. Możemy do nich dodać swoje ulubione składniki według upodobań.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
    1,5 szklanki letniej wody
    40 gram drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    4 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    150 gram szynki
    250 gram sera żółtego
    puszka kukurydzy
    1 czerwona papryka
    1 cebula cukrowa
    ketchup pikantny
    zioła do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki Pizza

Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, olej, wlewamy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto.
    Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę kroimy w paski, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, kukurydz e odsączamy z zalewy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebule obieramy, kroimy w paski. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie zagniatamy, ciasto dzielimy na mniejsze części. Formujemy w kulki, wałkujemy na grubość 0,5cm., smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, układamy szynkę , paprykę, cebulę i kukurydzę, posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować