Orkiszowe mini pizze są bardzo smaczne i chrupiące, smakują zupełnie inaczej niż tradycyjna pizza. Możemy do nich dodać swoje ulubione składniki według upodobań.
Orkiszowe mini pizze z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, cukier, olej, wlewamy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę kroimy w paski, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, kukurydz e odsączamy z zalewy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebule obieramy, kroimy w paski. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie zagniatamy, ciasto dzielimy na mniejsze części. Formujemy w kulki, wałkujemy na grubość 0,5cm., smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami, układamy szynkę , paprykę, cebulę i kukurydzę, posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Komentarze