Mini PizzePolecam :) Ciasto jest cienkie i delikatne, natomiast dodanie obydwóch czubryc oraz wędzonej papryki do sosu sprawiło, że nabrał on bardziej wyrazistego smaku, oczywiście w smacznym tego słowa znaczeniu ;)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4-5 małych pizz
Zaczyn:
15 gr drożdży
1/2 szkl wody
1/3 łyżeczki cukru
Sos:
1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka
1 łyżka śmietanki 30% do zagęszczenia (opcjonalnie)
1/2 puszki pomidorów krojonych/bądź domowych
sól, pieprz, czubrica czerwona, czubrica zielona, papryka wędzona
olej
Dodatki:
ogórki kiszone bądź konserwowe
szynka/boczek/klops/mięso z kurczaka (możemy dać to co lubimy lub to co aktualnie mamy)
kawałki sera feta
ser żółty stary na tarce
1.W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
W rondelku pod przykryciem, szklimy posoloną cebulkę na oleju. Kiedy cebula osiągnie szklistość, dodajemy do niej pomidory. Chwilkę dusimy i przyprawiamy według własnego smaku. Ja wszystkiego daje tak po niecałej 1/3 łyżeczki. Na sam koniec aby sos był gęsty dodaje łyżkę śmietanki słodkiej (jeśli nie lubimy nie musimy dawać )
2.W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn oraz dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wyrabiam. Podczas wyrabiania dodaje 2 łyżki oleju i jeśli ciasto jest jeszcze za "suche" dodaje kolejna łyżkę jogurtu. Całość zagniatam ( u mnie robot ) z około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
3.W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki.
Ciasto dzielimy na 4 lub 5 kawałków i wałkujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem.
4.Pieczemy w 200 stop przez 15-20 min na środkowej półce.
Komentarze