Oponki serowe z cytrynową nutą z piekarnika

4.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To lżejsza wersja oponek ponieważ pieczone, a nie smażone. U mnie w domu wszyscy je bardzo lubią zwłaszcza córeczki.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 200 g maki jaglanej,
    • ok. 200 g mąki pszennej + do podsypania,
    • 50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego),
    • 250 g białego sera,
    • 3 jajka,
    • 40 g cukru ( u mnie ksylitol)
    • 15 g cukru ze skórką cytrynową (lub pomarańczową)
    • 2-3 krople naturalnego aromaty cytrynowego ( lub pomarańczowego)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej ,
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Oponki

Oponki serowe z cytrynową nutą z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy jajka, masło i twaróg. Całość mieszamy na jednolite ciasto. Kiedy składniki się połączą, wyrabiamy je tak, jak na pierogi.
    Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i za pomocą foremki lub szklanki wycinamy krążki. Po środku każdego krążka wycinamy dziurki (np. małą foremką lub kieliszkiem).
    Oponki układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia ułożonej na blaszce. Pieczemy około 10 min w temperaturze około 200 C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować