To lżejsza wersja oponek ponieważ pieczone, a nie smażone. U mnie w domu wszyscy je bardzo lubią zwłaszcza córeczki.
10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
• 200 g maki jaglanej,
• ok. 200 g mąki pszennej + do podsypania,
• 50 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego),
• 250 g białego sera,
• 3 jajka,
• 40 g cukru ( u mnie ksylitol)
• 15 g cukru ze skórką cytrynową (lub pomarańczową)
• 2-3 krople naturalnego aromaty cytrynowego ( lub pomarańczowego)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej ,
Oponki serowe z cytrynową nutą z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy jajka, masło i twaróg. Całość mieszamy na jednolite ciasto. Kiedy składniki się połączą, wyrabiamy je tak, jak na pierogi.
Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i za pomocą foremki lub szklanki wycinamy krążki. Po środku każdego krążka wycinamy dziurki (np. małą foremką lub kieliszkiem).
Oponki układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia ułożonej na blaszce. Pieczemy około 10 min w temperaturze około 200 C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Komentarze