Oponki serowe

4.5 (185 ocen)

  • 50 min

Bardzo smaczne ,szybkie i proste w wykonaniu oponki serowe. Posypane cukrem pudrem z prawdziwą wanilią są najsmaczniejsze.

  • 50 min

Składniki:

  • 60 dag mąki
    30 dag sera białego zmielonego
    2 jajka
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    15 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kopiata sody oczyszczonej
    2 łyżeczki octu 10%
    olej do głębokiego smażenia, cukrer puder z prawdziwą wanilią do potrzepania
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0s6c8ak 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,dodać zmielony ser,jajka,cukier waniliowy,śmietanę i sodę z octem.Zagnieść gładkie ciasto.
  • image-0wddxaj 2. Na podsypanej mąką stolnicy wałkować ciasto na grubość 5-6-mm.Wykrawać szklanką krążki a w środku nich wykrawać małym kieliszkiem kółeczka.
  • image-0anichj 3. W płaskim rondelku rozgrzać dobrze olej.Do rozgrzanego oleju wkładać krąki ciasta i smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.Gotowe wyciągać widelcem i ułożyć na papierowym ręcznikiu aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • image-13r3h40 4. Oponki układać na półmisku lub 2 dużych talerzach.
  • image-0esi474 5. Jeszcze ciepłe potrzepać cukrem pudrem z wanilią.

Porady

Oponki z ciasta można wycinać różnymi foremkami o dowolnym kształcie ,a środek wyciąć foremką w tym samym kształcie tylko dużo mniejszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować