Omlet z łososiem w cytrynie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Norweski łosoś w połączeniu z cytryną to kwintesencja smaku. Omlet jest szybki i łatwy w przygotowaniu i do tego pożywny.

  • 20 min

Składniki:

  • łosoś norweski wędzony 100g
    natka pietruszki
    1 cytryna
    1 jajko
    przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz
    szczypiorek
    szczypta mąki
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka masła lub oliwy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Omlet z łososiem w cytrynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia smażymy na patelni w odrobinie wody skropionej sokiem z cytryny, po 2-3 min z każdej strony. Po usmażeniu rozdrabniamy widelcem na wiórki lub małe kawałeczki i dajemy do miseczki. Dodajemy posiekaną pietruszkę i skrapiamy delikatnie cytryną – odstawiamy i smażymy omleta.
  • 2. Do miseczki wbijamy i roztrzepujemy jajko. Dodajemy posiekany szczypiorek, mąkę, mleko, bazylię, zioła prowansalskie i przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i wylewamy na rozgrzaną oliwę/masło na patelni. Smażymy na małym ogniu na jasnobrązowy kolor i przekładamy na drugą stronę – smażymy jeszcze 2 min.
  • 3. Przekładamy omleta na talerz, wykładamy wcześniej przygotowaną marynatą z łososia i składamy na pół. Dekorujemy posiekaną pietruszką, kawałkami łososia i cytryną.

Porady

Do farszu można dodać startą na tarełku mozzarellę, a pietruszkę do dekoracji zastąpić posiekaną świeżą bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować