Omlet z bobem i boczkiem

5 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 2 osób

Pyszny i szybki pomysł na śniadanie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • na 2szt:
    4 jajka
    100 g bobu
    4 łyżki mleka
    2 łyżki sera żółtego
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    100 g boczku w plasterkach
    łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Omlet Śniadanie

Omlet z bobem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy przez kilka minut w wodzie, aż będzie al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem przy pomocy widelca lub ręcznej trzepaczki. Następnie dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach, śmietanę. i doprawiamy solą oraz pieprzem.Boczek kroimy w większe paski i wypiekamy na rozgrzanej, suchej patelni. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy połowę masy jajecznej. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec dodajemy bób oraz boczek i jeszcze smażymy do ścięcia się wierzchu. W podobny sposób przygotowujemy pozostały omlet.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować