1.Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej, delikatnie mieszamy.
Żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
2.Blaszkę o wymiarze ok 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok 180°C przez ok 35 minut.
3.Budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy go z miękkim masłem.
Parzymy kawę, lekko słodzimy, studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
4.Wystudzone ciasta przekrawamy na pół. Na jeden wykładamy połowe kremu, na nim układamy biszkopty nasączone w kawie. Między biszkopty wlewamy mocno tężejącą galaretkę. Wykładamy krem ( zostawiając trochę żeby posmarować wierzch ) i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy resztą kremu i posypujemy kakaem.
Komentarze