Nalewka z ciemnego winogrona

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Taką nalewkę warto mieć w domu na zimne jesienne i zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa. Ma rewelacyjny smak i kolor.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 kg ciemnego winogrona
    • ½ litra czystej wódki,
    • ½ litra spirytusu 96%
    • 40 dag cukru
    • ½ laski wanilii
    • 2 goździki,
    • Laska cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Wina

Nalewka z ciemnego winogrona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona przepłukujemy, osuszamy i obieramy z kiści.
    Gotowe winogronowe korale przekładamy do dużego słoja. Owoce zasypujemy odmierzoną ilością cukru. Tak przygotowane przykrywamy np talerzykiem i pozostawiamy na ok 24 godziny, by puściły sok. Następnego dnia dodajemy do nich goździki, laskę cynamonu oraz pół laski wanilii. Całość zalewamy alkoholem. Zawartość słoja zakręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce na ok 3 tygodnie.

    W trakcie przechowywania, codziennie potrząsamy słojem. Dzięki temu cukier łatwiej się rozpuści. To trzech tygodniach nalewkę przecedzamy przez gęste sito lub gazę. Tak przygotowaną rozlewamy do butelek. Przechowujemy około 3-4 miesiące i gotowe. Wraz z przechowywaniem, nalewka zyskuje na smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować