Tarta z ciemnego winogrona

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspomnienie wczesnej jesieni w postaci kruchej tarty wypełnionej zebranymi z ogrodu ciemnymi winogrona zachwyci każdego.

  • 3 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    220 g mąki pszennej
    120 g masła
    1 żółtko
    3 łyżki cukru pudru
    krem:
    300 g serka homogenizowanego waniliowego
    połowa tężejącej galaretki
    Pozostałe:
    -Opakowanie galaretki jagodowej lub z owoców leśnych
    -Winogrona ciemne polskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z ciemnego winogrona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w 400ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie równe części. Pozostawiamy by lekko stężała.
    W tym czasie wszystkie składniki na ciasto łączmy i zagniatamy. Formujemy w kule i lekko spłaszczamy, a następnie owijamy folią kuchenną i wstawiamy do lodówki na około 30minut.
    Po tym czasie formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do naczynia . Dokładnie oblepiamy ścianki i spód po czym nakłuwamy całą powierzchnie widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut tak by ciasto się zrumieniło. Po upieczeniu odstawiamy by tarta lekko ostygła. W tym czasie serek homogenizowany mieszamy z połową tężejącej galaretki, układamy umyte winogrona i odstawiamy do lodówki. Po 30 minutach zalewamy tarte z kremem i owocami drugą połową galaretki i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Serek Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować