Tarta z ciemnego winogrona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w 400ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie równe części. Pozostawiamy by lekko stężała.
W tym czasie wszystkie składniki na ciasto łączmy i zagniatamy. Formujemy w kule i lekko spłaszczamy, a następnie owijamy folią kuchenną i wstawiamy do lodówki na około 30minut.
Po tym czasie formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do naczynia . Dokładnie oblepiamy ścianki i spód po czym nakłuwamy całą powierzchnie widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut tak by ciasto się zrumieniło. Po upieczeniu odstawiamy by tarta lekko ostygła. W tym czasie serek homogenizowany mieszamy z połową tężejącej galaretki, układamy umyte winogrona i odstawiamy do lodówki. Po 30 minutach zalewamy tarte z kremem i owocami drugą połową galaretki i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego !
Komentarze